Vasse Filex
Proeverij & lunch met Virgina Willcock Chief Winemaker @Vasse Felix Margaret River, georganiseerd door Wijnimport J.Bart Zuidoostbeemster. Dinsdag 20 septemer 2022.
Locatie: Central Park Voorburg
Memory Lane.
25 jaar geleden liep ik hier het pand in destijds Restaurant Vreugd en Rust van Henk Zavelberg, destijds als leerling 5 daagse werkweek van 9 tot 23 uur, nu als genodigde voor een mooie wijnproeverij met daarna een gastronomische lunch.
Proeverij andersom!
De uitdrukkelijke wens van de wijnmaker Virgina Willcock, begonnen we met rood en direct de top van hun range. Erg verassende keuze van de wijnmaker van Down Under, het meest zuid noordelijkste plekje op aarde waar men uitmuntende wijnen maken. Dit door een koelklimat uitstulpje (3 km breed 100 km lang) van het Australische continent omringd aan drie kanten van links de Indische oceaan en van onder Antartica, de oppervlakte stroom is hier in tegen stelling tegen de klok in dit zorgt ervoor dat de oceaan zomers 2 graden koeler is dan in de winter +/- 20 a 22 graden. Hierdoor ten opzichte van de rest van de wereld met betrekking tot Globelwarming ontstaat een zeer gunstig en vrijwel constant klimaat waardoor ze weinig ziektes en schimmels vat kunnen krijgen op de druiven. Daardoor de keuze van biodynamische wijn bouw zoveel mogelijk gereguleerd door plantage. Het klimaat is te vergelijken met het klimaat wat in de Bordeaux heerst maar dan op de 32ste breedtegraad. Australië verantwoordelijk voor 2,3% van de wijnproductie, de regio Margaret River is 20% procent van het wijnareaal in Australië maar is voor 80% verantwoordelijk voor de premium wijnen van het continent.
Visie van de wijnmaker.
Virgina Willcock wil geen wijn maken die te vergelijken is met een Cabernet Sauvignon en of een Chardonnay elder ter wereld maar een eigen stijl waar man kan van zeggen, dit komt uit Margaret River. Zij kiest ervoor tijdens de vergisting van de Cabernet Sauvignon de wijn zo min mogelijke te laten passeren, iets wat ze wel elders in de wereld doen voor zuurstof en smaak te creëren maar de wijn zoveel mogenlijk rust te geven men gebruikt hier een kloon ui 1850 pre phylloxera. Bij de Chardonnay maakt men gebruik van Sur Ly en Battonage dit om de fruitige wijn te mengen met de licht oxiderende bovenlaag te mengen, niet te extreem er mag een beetje boterige smaak ontstaan maar ze willen ook het frisse van de wijn behouden hiervoor gebruiken ze de Gingin kloon van de chardonnay. Uiteindelijk willen ze een totaal eigen stijl ontwikkelen hierdoor ook de keuze vanaf 2013 de Tom Culity te maken de top van hun range.
Geen gecultiveerde gisten maar schil en tros inwerking voor een eigen gistcultuur.
Kurk versus schroefdop ja de oude wereld vloekt in de kerk maar Virgina Willcocks visie is waarom het risico lopen met een kurk die de wijn kapot kan maken of bepaalde flessen goed te laten ouderen met invloeden van buiten af, terwijl je met een schroefdop dit kan voorkomen en de wijn laat spreken uit het terroir door de ondergrond en de opvoeding, en het zorgt ervoor dat het fruit langer spreekt naarmate de wijn ouder wordt.
Ze werken biodynamisch zoveel mogelijk met plantage.
Flight 1 rood
Wijn 1 Tom Culity 2016 basket pressed cabernet78%/malbec20%/petit verdot2% 19mnd frans eiken nieuw 80%/20%oud basket pressed
Wijn 2 Tom Culity 2017 basket pressed cabernet82%/malbec17%/petit verdot1% 19mnd frans eiken nieuw 61%/39%oud basket pressed
Wijn 1 Tom Culity 2018 basket pressed cabernet78%/malbec20%/petit verdot2% 19mnd frans eiken nieuw 80%/20%oud basket pressed
Flight 2 rood
Wijn 1 Fillius 2019 pneumatic bag pressed Cabernet Sauvignon86%/malbec12%/petit vedot 2%, 11 mnd frans eiken nieuw7%/93% oud
Wijn 2 Premier 2019 basket pressed Cabernet Sauvignon91%/malbec4,5%/petit vedot 4%/Cabernet franc 0,5%, 17 mnd frans eiken nieuw45%/55% oud 2 maanden in inox voor de botteling
Flight 3 wit
Wijn 1 Filius Chardonnay 2021 persing hele trossen 7 mnd frans eiken nieuw13%/87% oud
Wijn 2 Filius Chardonnay 2020 airbag persing 5 uur schilcontact 7 mnd frans eiken nieuw13%/23% 1 jaar oud/64%2-5 jaar oud
Flight 4 wit
Wijn 1 Chardonnay 2020 persing hele trossen 67%/33% selectieve en directe persing 10 mnd frans eiken nieuw34%/66% oud
Wijn 2 Chardonnay 2019 persing hele trossen 65%/35% selectieve en directe persing 9 mnd frans eiken nieuw39%/61% oud
Flight 5 wit
Wijn 1 Heytesbury Gingin clone Chardonnay 2020 persing hele trossen 100% 10 mnd frans eiken nieuw62%/38% oud
Wijn 2 Heytesbury Gingin clone Chardonnay 2019 persing hele trossen 10% 9 mnd frans eiken nieuw61%/39% oud
Resume
Voor het betrekkelijk jonge wijnhuis opgericht in 1967 door Dr. Thomas Cullity laat zien dat er wel degelijk wijnen met terroir en een geheel eigen stijl van hoge kwaliteit kan worden gemaakt in de nieuwe wereld, gelukkig zijn ze afgestapt van de logge arromatische wijnen die gedomineerd worden door hout en bijkomende verstorende aroma’s hier spreekt de grond/denkwijze/klimaat en de druif. Zeker wijnen met bewaar potentie.
p.s. koop een aantal flessen drink en ervaar de ontwikkeling, drink er dit jaar een en drink er na een aantal jaren nog een uit de zelfde oogst ik ben erg benieuwd naar de toekomst van dit wijnhuis en dat heeft het zeker.
Het leven is te kostbaar voor slechte wijn, groet Olav van Schie.